fbpx
Rob-Jaap Martens
26-05-2020
3minuten leestijd

Is klanten werven en behouden nu echt zo veel anders dan het veroveren van de droomvrouw of -man van je leven? Waarschijnlijk niet, in beide gevallen brengt achter over leunen en stil zitten niet het succes waarnaar je op zoek bent. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het leven lacht je toe als je Apple, Tesla en Uber heet of wanneer je de hunk van het dorp bent. Helaas…… voor de meesten onder ons is dit niet het geval en moeten we werken voor ons succes. Wat zijn nu de gouden tips om de casanova van de branche waarin je werkzaam bent te worden en te blijven?

De eerste indruk

Op Tinder of in het café krijg je maar één keer de kans om die onuitwisbare indruk achter te laten. Zie er onverzorgd uit en de kans groot dat je niet opvalt. Ho, ho hold your horses…. Je valt wel op, maar mensen praten over je en niet met je. En dit is natuurlijk wat je wel wilt. Zakelijk gezien is het echt niet anders. Een mooi vormgegeven website doet wonderen. Razendsnel, responsive en één die vertelt wie je bent, wat je doet en waarom jij de partner in business bent.

Kom echt in contact

Ja, en dan heb je je eerste date. Hoe pak je dat dan aan? Ben je het monoloog type, vol van zichzelf of toon je interesse in de ander? Je bent succesvoller als je adequaat inspeelt op emoties van de ander. Stop met het vertellen van een oersaai verhaal! Vraag door, toon begrip en geef aandacht. Creëer het idee dat je oprecht geïnteresseerd bent. Dat ben natuurlijk ook, maar je verzamelt zo relevante kennis. Business wise betekent dit dat je je website zo moet inrichten dat je relevante data verzamelt. Speel in op het zoekgedrag, gebruik sterke content en trigger je bezoeker met pakkende call to actions. Blijf meten en hierin investeren, want wat de doelgroep vandaag tof vindt kan morgen verouderd zijn.

Bouw aan die relatie

En dan? De eerste date heb je gehad en was erg succesvol. Je hebt zoveel informatie verzameld dat je die relatie echt aan kunt gaan. Hiervoor gebruik je natuurlijk alle media die je beschikbaar hebt. Facebook, Instagram, Snapchat en LinkedIn. Maar ook Whatsapp, mail en old skool telefonie sluit je niet uit. Belangrijk om hierin pro-actief en persoonlijk te zijn. Privé is dit al moeilijk genoeg, maar zakelijk is deze uitdaging nog groter. Inzicht in de klantreis, de content kalender en marketing automation software geven je het houvast waarnaar je op zoek bent.

Voorkomen is beter dan genezen!

En na verloop van tijd komt de sleur. Je gaat te vaak op pad met je vrienden, bent later thuis van je werk, vergeet haar verjaardag. Kortom: je toont onvoldoende interesse in je partner. Zo gaat het in de zakelijke wereld ook vaak. Veel organisaties focussen zich op nieuwe klanten. De voordeur wordt wagenwijd opengezet, maar…. vergeten wordt de achterdeur op slot te doen. Dom, omdat algemeen bekend is dat het werven van nieuwe klanten vele malen kostbaarder is dan het behouden van bestaande klanten. Geef dus aandacht, ook als de overeenkomst is gemaakt. Sterker, dan begint het echte werk voor de relatiemarketeer. Ga aan het werk en voorkom dat je partner je verlaat. Geef voldoende aandacht om het spannend, verrassend en leuk te houden. Als de klant je toch verlaat, dan kijken wij graag waar de verbeterpunten in je klantrelatie liggen.