fbpx
Janique Siepel
04-06-2020
4minuten leestijd

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu heeft Google het officieel aangekondigd. Vanaf september 2020 indexeert Google de desktop website niet meer. Is jouw website nog geoptimaliseerd voor desktop? Dan is het nu écht tijd daar verandering in aan te brengen. Doe je dat niet, dan zak je vanaf aankomende september zo naar de 3e– 4ee zoekpagina in Google. Dat wil je niet!  Cijfers tonen aan dat een verschil tussen de 1e naar de 7e positie op pagina 1 van Google een daling in CTR betekent van 7,9% naar 0,2%. Is dat een groot probleem? Ja! Ben je al te laat? Nee, zeker niet. Je hebt nog even, dus geen paniek. In deze blog vertel ik je hoe je met een aantal handige tools, vóór september nog mobiel vriendelijk wordt.

Hey, waar is mijn mobiel(e pagina)?

Een vraag waarbij ik met zekerheid durf te zeggen dat die iedereen bekend in de oren klinkt. We roepen het al een hele tijd. Mobile first! Al sinds 2016 bracht Google de mobiele browserbot live, om websites te indexeren op basis van mobiele weergave. Toen begon het mobiele verkeer al zo hard te stijgen dat Google daarop inspeelde. Maar Google hield de desktop indexatie bot nog altijd in gebruik. Tot aankomende september dus.

Wat doet de Google indexatie bot eigenlijk?

De Google indexatie bot – ook wel Google search agent – surft rond op het internet op zoek naar nieuwe content. Hierbij werd van oudsher gekeken naar de desktop versies van de websites. De inhoud van websites werd gecrawld en geïndexeerd met de inhoud die zichtbaar is op desktop. Wat er vanaf september gaat veranderen, is dat deze desktop bot volledig wordt overgenomen door een mobiele bot. Deze bot ziet uitsluitend content die zichtbaar is op je mobiele website.

Hoe je jouw website mobiel vriendelijk maakt in 5 stappen

Om je website geschikt te maken voor mobiel zijn er 5 essentiële onderdelen die je moet doorvoeren en controleren.

Stap 1: Mobiel vriendelijk

Hoe mobiel vriendelijk is je website op dit moment? Is hij goed leesbaar, is hij responsive? Gebruik hiervoor de mobile friendly tool van Google: https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Stap 2: Laadsnelheid

Vervolgens de snelheid. Laadsnelheid – pagespeed –  is voor Google zeer belangrijk.  De norm van de pagespeed ligt op 2 seconden. Wanneer de laadtijd van je website stijgt van 1 naar 5 seconden, zorgt dit al voor 90% daling van je website bezoekers. Google kijkt dus naar gebruikersgemak, maar slaat je website ook over als deze niet binnen een milliseconde gescand kan worden.

Tip: Wil je jouw website-snelheid controleren? Via Adresults meet je de snelheid én krijg je gelijk aandachtspunten waarop je de snelheid kunt verbeteren. Let op: kijk dus vooral naar hoe snel je website is op mobiel.

Stap 3: Spat de website van het scherm?

Hoe ziet je website er grafisch uit op mobiel? Zijn alle teksten volledig zichtbaar? Worden titels niet halverwege afgehakt? Worden de afbeeldingen (losse en de headers) volledig weergegeven? Zelfs als je alle onderdelen hebt ingesteld op ‘responsive’, kan het voorkomen dat de woorden in je titel bijvoorbeeld te lang zijn en je cms (content management systeem) niet weet hoe hij afgekapt moet worden. Gevolg, de helft van het woord valt weg op je mobiele scherm.

Tip: Wil je zien hoe jouw website eruit ziet op verschillende devices, maar heb je deze niet tot je beschikking? Verklein je webpagina naar niet scherm vullend. Daarna kan je hem rechtsonder verkleinen, smaller en breder maken. De browser schaalt dan automatisch mee naar de verschillende formaten, mits jouw website responsive is.

Stap 4: Waar gaat de tekst over?

Gestructureerde data is het volgende aandachtspunt. Is alle structured data die op desktop zichtbaar is, ook beschikbaar op mobiel? Met structured data begrijpt Google sneller wat de content op je website betekent. Zijn het vacature teksten (- handige voor de nieuwe vacaturebank van Google), blogs, artikelen, reviews etc. Via Google Search kan je ook dit controleren voor jouw website. 

Stap 5: Eenvoudig in gebruik

Als laatste het gebruiksgemak voor de bezoeker op je website. Je moet er rekening mee houden dat mensen jouw website met hun vingers op touchscreen bedienen. Dit houdt in dat verschillende knoppen niet te dicht op elkaar moeten staan. Zo voorkom je dat meerdere knoppen worden aangeklikt.

Heeft je menu item een submenu? Zorg dan dat het item in je hoofdmenu niet naar een pagina leidt, want op die manier zal het submenu niet uitklappen en gaat iedereen naar de hoofdpagina. Zorg dat er duidelijk grafisch onderscheid gemaakt wordt tussen ‘klik op hoofdmenu item’ en ‘klap submenu uit’ met bijv. een pijltje.

Het laatste aandachtspunt is de pop-up. Pop-up invulformulieren vullen vrijwel altijd het hele scherm. Gebruik deze daarom niet, want dit zal tot frustratie leiden van je bezoeker. Hij is naar iets op zoek op jouw website en wil daarbij niet gestoord worden. Gebruik je het dan tóch omdat iets zeer relevant is, zorg er dan voor dat wanneer de bezoeker op ‘terug’ klikt, je niet gelijk de hele site verlaat en dat de pop-up eenvoudig verdwijnt  met een ‘scrol’ of een duidelijk ‘sluiten’ knopje.

Hoe bekijkt Google jouw site?

Via de instellingen van jouw website in Google Search Console, achterhaal je eenvoudig met welk bot Google jou op dit moment indexeert. Via de ‘URL-inspectie’ vind je vervolgens welke pagina’s hij heeft bekeken en wanneer hij dit voor het laatste heeft gedaan.

Tip: heb jij recentelijk je website seo-proof gemaakt? Dan kan je bij Google een nieuwe indexatie aanvragen. Hiermee help je Google een handje door aan te geven dat jij nieuwe content hebt geplaatst die hij écht niet mag missen.

En? Hoe staat het ervoor met jouw mobiele website? Met bovenste tools kom je vast al een heel eind, maar heb je nog vragen? Stel ze gerust!