Marketing onder controle met een kpi-dashboard

Investeren in marketing is heel normaal. Wil je daarbij meer resultaat voor hetzelfde marketingbudget (return on investment)? Groeien in omzet of andere strategische doelen halen? Maak een kpi dashboard en ontdek hoe makkelijk je met keiharde data betere marketingbeslissingen neemt.

Gelijk beginnen? Download dan ons 6 stappenplan en maak vandaag nog jouw kpi-dashboard.

Inextenzo is expert op het gebied van klanten werven en vasthouden. Na veel analyses ontwikkelden we een heel eigen aanpak voor zo’n marketing dashboard. Daarmee brengen we data voor jou tot leven. Ontdek hieronder wat een kpi dashboard inhoud en wat het jou oplevert.

Wat is een kpi dashboard?

Je kent het dashboard uit je auto. Op dit controlepaneel zie je alle belangrijke zaken van je auto: van snelheid en benzinestand tot motortemperatuur. Steeds meer bedrijven werken met zo’n controlepaneel in de vorm van een kpi dashboard, voor alle belangrijke zaken met betrekking tot de marketing en behalen van organisatiedoelen. 

Op dit paneel zie je in grafieken de kritische prestatie indicatoren (kpi’s) van je organisatie. De status op dit moment en het doel wat je voor ogen hebt, samen in één gefriek. Zo zie je dus precies, waar je moet bijsturen om je doelen te behalen. Maak de cijfers compleet door toevoeging van een marketing dashboard: een eigen pagina voor je marketingactiviteiten en campagnes.

Je belangrijkste voordeel

Meten is weten. Met inzicht in de belangrijkste resultaten uit je bedrijf stuur je soepel op feiten en cijfers, in plaats van op aannames. Zo ben je een stap dichterbij de succesvolle start van marketing gebaseerd op data. Dit heet ook wel data driven marketing. Daarnaast bewaak je hiermee de voortgang van het traject ook nog eens makkelijk. En stuur je bij waar nodig. 

Wat dit je brengt? Meer grip op de kosten én dus op het bedrijfsresultaat. Voor veel bedrijven vormt dit een belangrijke reden om te werken met een kpi dashboard.

In de praktijk is het meestal de directie die zo’n controlepaneel gebruikt. Vandaar dat je vaak ook de naam management dashboard tegenkomt. Zo’n dashboard is niet alleen handig voor eigen inzichten en intern gebruik. Met deze statistieken heb je ook uitstekende handvatten voor bijvoorbeeld presentaties aan stakeholders. 

Het levert je dus heel veel voordelen op.

Wat levert het op?

 • Snel zicht of je bedrijf en marketingactiviteiten op koers liggen
 • Inzage in knel- en verbeterpunten
 • Meer grip op marketingactiviteiten vanuit data
 • Meer marketingsucces met zelfde budget
 • Betrokkenheid van de hele organisatie

Zo wek je het tot leven

Met dit dashboard heb je een simpele manier om de rest van je organisatie mee te nemen in de vooruitgang op de belangrijkste bedrijfsdoelen. Zo gaan de – groeiende – resultaten meer leven binnen je team en creëer je extra betrokkenheid.

Grootste valkuil

Het grootste risico als je een kpi dashboard gaat maken? Dat je de resultaten niet koppelt aan wat je wilt bereiken en geen overzicht hebt in het dashboard. Met onze ervaring in kpi dashboarding helpen we je meetbare doelen te stellen én te halen. Zo veranderen we een doods en onoverzichtelijk dashboard in een machtig meesterwerk. Gestructureerd met verschillende pagina’s waarop de belangrijkste kengetallen per afdeling of businessunit zijn geordend.

Kpi dashboard maken: 5 tips

Dankzij veel analyses, onderzoek én gevoel voor klanten ontdekten we hoe je het snelst succes bereikt als je een kpi dashboard wilt maken.

 1. Zorg voor overzicht. Verdeel kpi’s goed over pagina’s
  Zelf werken we met pagina’s voor bereik, bezoek (traffic) en behaalde doelen (conversie).
 2. Kies een passend programma om je kpi dashboard te maken
  Selecteer onder meer op hoeveel data je wilt verwerken.
 3. Hou het afwisselend, aantrekkelijk & overzichtelijk
  Werk met allerlei grafieken en geef elke grafiek een titel.
 4. Sluit de kliks en hits van collega’s uit
  Bij bijvoorbeeld webstatistieken en mailingresultaten.
 5. Gebruik stoplichtkleuren (rood, oranje, groen)
  Hiermee geef je aan wat beter kan.

Zij scoorden al met ons kpi dashboard

 • Stiho
 • Twente Branding
 • Holland-Controls

Nog meer succesverhalen lezen?

Ook succes met je eigen kpi dashboard?

Download onze 6 stappen voor een meer marketing, minder kosten met een kpi dashboard en ga vandaag nog aan de slag.

Liever eerst vrijblijvend van gedachten wisselen? Neem contact op. Wij adviseren je graag en gaan samen met jou kijken naar een passend controlepaneel. Zodat jij het kpi dashboard succesvol kan laten bijdragen aan je totale marekting strategie.

Ja, vertel me meer

Zelf aan de slag met klanten behouden?

Download hier onze whitepaper met 6 stappen voor een succesvol kpi-dashboard. Of ga verder met growth hacking om je geannalyseerde verbeterpunten snel te kunnen testen.