Een buyer persona maken geeft inzicht

Het werven van nieuwe klanten wordt eenvoudiger als je weet wie je doelgroep is. Als je direct met klanten praat, ontdek je veel en kan je op zoek naar lookalikes. Maar hoe doe je dit als geen direct klantcontact hebt of als je grotere klantgroepen wilt bereiken? De oplossing: ga een buyer persona maken en geef je doelgroep hiermee een gezicht.

Gelijk starten met het maken van jouw persona? Download dan hier onze whitepaper waarin we jou alle trucs vertellen om zelf een persona op te stellen.

Wat is een buyer persona?

Dit is een profielbeschrijving van jouw klant. Een fictief persoon die staat voor jouw doelgroep. Zo’n buyer persona bestaat onder andere uit deze kenmerken:

 • Alles over de persoon
  van demografische gegevens als woonplek en leeftijd tot interesses en koopmotieven.
 • Alles over hoe je product/dienst aansluit
  van de uitdagingen waar de klant tegenaan loopt tot hulpvraag, manier van beslissen en alles wat hij/zij nodig heeft.
 • Alles over het mediagebruik
  van kranten, vakbladen, televisie tot sociale media. Van informatie verzamelen tot aan lezen voor de ontspanning. Mobiel of desktop, kort en krachtig of lange gedetailleerde informatie. 

In de marketingwereld heet een persona ook wel een ijkpersoon: een bedacht persoon die een afspiegeling vormt van je doelgroep, met aankoopgedrag dat daarbij past.

Wij brengen je klant tot leven

Inextenzo is expert op het gebied van klanten werven en behouden. Een persona maken vormt een belangrijk onderdeel van dit proces. Hiervoor ontwikkelden we een marketing strategie model dat zich keer op keer bewijst; een aanpak gebaseerd op jarenlang onderzoek en ervaring van onze vakmensen.

We delen de aanpak en het succes hiervan graag met deze marketingcases en/of in persoonlijk gesprek.

Bull’s eye: raak je ijkpersoon

Door een persona te maken ontdek je wat je doelgroep drijft en hoe je die in het hart raakt. Zo ontstaat ook de basis om samen in de klantreis de cruciale contactmomenten op te sporen. Dit zijn de momenten van de waarheid waar jij invloed hebt op het koopproces van je klant.

De persona als basis voor contact strategie

Een buyer persona maken geeft je ook zicht op welke informatie je mogelijke klanten echt zoeken. Met deze schat aan kennis en onze hulp ben je klaar voor de volgende stap: je contact strategie hierop bouwen. Met andere woorden, je kan starten met het inrichten van je marketingcampagnes, je communicatiemiddelen en de bijbehorende klantreizen – customer journeys.

Dat maakt de weg vrij voor scorende communicatie op maat – gebaseerd op feiten – via alle media waar je doelgroep actief is. Samen geven we de antwoorden op de volgende vragen:

 • Welke boodschap zend je?
 • Welke waarde voeg je daarmee toe aan de behoefte van je persona’s?
 • Op welk moment en via welk kanaal doe je dat?

Bijkomend voordeel van een persona maken

Samen een persona maken heeft nóg een voordeel. Als je een goed beeld hebt van je doelgroep, geeft dat ook handvatten voor je diensten of producten. Sluiten ze genoeg aan bij wat je doelgroep wil? Of valt de waardepropositie nog aan te scherpen om zo voorsprong te krijgen of te houden op je concurrenten?

Om je ook van dit effect te laten profiteren zetten we onze jarenlange ervaring graag voor je in.

Hoe maak je een buyer persona?

Een persona of ijkpersoon maken doe je in een aantal stappen. Begin met de informatie die je over je klanten in een CRM-systeem (Customer Relationship Management) bewaart. Doe daarna deskresearch: ga je inlezen in de doelgroep.

Zo kom je tot nieuwe inzichten die helpen om je persona te maken.

Vraag verder collega’s en bestaande klanten voor aanvullende informatie. Doe vooral geen aannames. Werk met feiten. Zo houd je de data en dus je klantprofiel zuiver. Ga vervolgens testen hoe mensen reageren op je marketingacties. Hiervoor ontwikkelden we een bijzonder succesvolle methode: growth hacking.

Het resultaat

Buyer persona’s maken levert je een kettingreactie aan resultaten op:

 • Beeld van meest kansrijke doelgroep
 • Informatie die past bij die doelgroep
 • Juiste snaar raken bij de doelgroep
 • Maximaal rendement uit je marketingbudget

En dat leidt tot vele successen:

 • Meer passende klanten
 • Aangescherpte diensten en producten
 • Meer klantenbinding
 • Meer omzet

Wil je meer uit je bedrijf en klanten halen?

Graag laten we je de meerwaarde van buyer persona’s zien voor jouw organisatie. En hoe jij je marketing hiermee verbetert. Kortom, hoe je meer uit je bedrijf en klanten kan halen. Zullen we hier eens over sparren?

Ja, vertel me meer

Zelf aan de slag met klanten werven?

Download hier onze whitepaper over het maken van een persona. Of ga verder met de customer journey van jouw persona.