Samen een persona maken: meer inzicht, meer sales

Weten wie je klant is, is essentieel voor het werven van jouw doelgroep. Als je direct met een potentiële klant praat, ontdek je veel over hem of haar. Handig in je verkoopgesprek. Maar… hoe doe je dat op afstand? En als je grotere groepen wilt bereiken? De oplossing: ga een persona maken. Geef je doelgroep een gezicht. Inclusief leefstijl, gedrag, behoeften en voorkeuren.

Wat is een persona?

Een persona is een profiel van jouw klant. Een fictief persoon die een weerspiegeling is van jouw doelgroep. Zo’n persona bestaat onder andere uit deze kenmerken:

 • Alles over de persoon
  van demografische gegevens als woonplek en leeftijd tot interesses en koopmotieven.
 • Alles over hoe je product/dienst aansluit
  van de uitdagingen waar de klant tegenaan loopt tot hulpvraag, manier van beslissen en alles wat hij/zij nodig heeft.
 • Alles over wat en hoe de persoon leest
  van kranten, tijdschriften tot sociale media. Van informatie verzamelen tot aan lezen voor de ontspanning. Mobiel of desktop, kort en krachtig of lange gedetailleerde informatie. 

In de marketingwereld heet een persona ook wel een ijkpersoon: een bedacht persoon die een afspiegeling vormt van je doelgroep, met aankoopgedrag dat daarbij past.

Wij brengen je klant tot leven

Inextenzo is expert op het gebied van klanten werven en behouden. Een persona maken vormt een belangrijk onderdeel van dit proces. Hiervoor ontwikkelden we een eigen aanpak die zich keer op keer bewijst; een aanpak gebaseerd op jarenlang onderzoek en ervaring van onze vakmensen.

We delen de aanpak en het succes hiervan graag met je op deze pagina en/of in persoonlijk gesprek.

Bull’s eye: raak je ijkpersoon

Door een persona te maken ontdek je wat je doelgroep drijft en hoe je die in het hart raakt. Zo ontstaat ook de basis om samen de cruciale contactmomenten op te sporen; de momenten met bijbehorende kanalen waarop je invloed hebt op – de keuzes van – je (aanstaande) klant.

Persona als basis voor contactstrategie

Een persona maken geeft je ook zicht op welke informatie je mogelijke klanten echt zoeken. Met deze schat aan kennis en onze hulp ben je klaar voor de volgende stap: je contactstrategie hierop bouwen. Met andere woorden voor het inrichten van je campagnes, je communicatiemiddelen en de bijbehorende klantreizen – customer journeys.

Dat maakt de weg vrij voor scorende communicatie op maat – gebaseerd op feiten – via alle mediakanalen waar je doelgroep actief is. Samen maken we de antwoorden op de volgende vragen:

 • Welke boodschap zend je?
 • Welke waarde voeg je daarmee toe aan de behoefte van je persona’s?
 • Op welk moment en via welk kanaal doe je dat?

Persona maken – wat ben je nog nodig?

Samen een persona maken heeft nóg een voordeel. Als je een goed beeld hebt van je doelgroep, geeft dat ook handvatten voor je diensten of producten. Sluiten ze genoeg aan bij wat je doelgroep wil? Of valt er nog wat aan te scherpen om zo voorsprong te krijgen of te houden op je concurrenten?

Om je ook van dit effect te laten profiteren zetten we onze jarenlange ervaring graag voor je in.

Hoe ga je een persona maken?

Een persona of ijkpersoon maken doe je in een aantal stappen. Begin met de vele informatie die je over je klanten in een CRM-systeem (Customer Relationship Management) bewaart. Doe daarna deskresearch: ga je inlezen in de doelgroep.

Zo kom je tot nieuwe inzichten die helpen om je persona te maken.

Vraag verder collega’s en bestaande klanten voor aanvullende informatie. Doe vooral geen aannames. Werk met feiten. Zo hou je de data en dus je klantprofiel zuiver. Ga vervolgens testen hoe mensen reageren op je marketing. Hiervoor ontwikkelden we een bijzonder succesvolle methode: growth hacking.

Resultaat van samen een persona maken

Samen persona’s maken levert je een kettingreactie aan resultaten op:

 • Beeld van meest kansrijke doelgroep
 • Informatie die past bij die doelgroep
 • Juiste snaar raken bij de doelgroep
 • Maximaal rendement uit je marketing

En dat leidt tot vele successen:

 • Meer passende klanten
 • Aangescherpte diensten en producten
 • Meer klantenbinding
 • Meer omzet

Wil je meer uit je bedrijf en klanten halen?

Graag gaan we met je op onderzoek naar de meerwaarde van persona’s maken voor jouw organisatie. En hoe jij je marketing hiermee verbetert. Kortom, hoe je meer uit je bedrijf en klanten kan halen. Zullen we hier eens over sparren?

Ja, vertel me meer
persona-maken-partner-in-contactstrategie-inextenzo