Janique Siepel
02-01-2020
7minuten leestijd

5 Tips voor online marketing in 2020

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Ieder jaar blikken we vooruit wat het jaar gaat bieden. Maar voordat we dat voor 2020 kunnen doen, kijken we eerst naar wat is er nu écht allemaal gebeurd is in het jaar 2019. Wees gerust, we zullen je geen complete samenvatting geven van het jaar. We zetten speciaal voor jou de hoogtepunten op een rijtje. Wat waren de succesen en wat viel tegen? Met dit in kaart kunnen we kijken hoe we het dit jaar nóg beter kunnen aanpakken. Daarnaast kijken we waar we ons het komende jaar op moeten gaan focussen. Waar liggen de kansen in het jaar 2020? Wij geven je 5 tips om te scoren met online marketing in 2020.

Gaat de voice-search nu dan toch echt een toevlucht nemen met de (waarschijnlijk) snelle invoering van de BERT-update door Google? Moeten we ons gaan richten op de Microcasts?

5 tips voor online marketing 2020

Laten we beginnen met een aantal SEO gerelateerde marketing trends.

SEO marketingtrends 2020

Google blijft continue werken aan het optimaliseren van haar algoritme. Dit hebben we het afgelopen jaar kunnen zien met updates als E-A-T en de June Core halverwege 2019. De ene update zal je website meer raken dan de andere. Het is lastig om hier een generiek oordeel of voorspelling over te vellen.

Tip 1: Monitoren en analyseren

Wat wél vast staat: Continue monitoren en analyseren, op de hoogte blijven van wat er met de vindbaarheid van je website gebeurd. Let hierbij op de updates die Google uitvoert. Zo kan je vroegtijdig inschatten of de update voor jouw website van belang is, zodat je hierop kunt inspelen. En je voorkomt dat er een drop in je bezoekersaantallen komt.

Handig is om gebruik te maken van dashboards. Daar vertellen we je hier meer over.

Waar je nu alvast rekening mee kan houden?

De laatste update van Google is BERT, Bidirectional Encoder Represenatations from Transformers. Oftewel het nóg beter begrijpen van de contextuele samenhang van woorden. Google voegt hierbij een ‘menselijke’ touch toe aan het begrijpen van content. Waardoor teksten beter worden ingeschat op natuurlijk taal. Google schakelt hiermee de ‘zoekwoord-spammers’ uit en verlegt de aandacht van zoekwoorden naar zoek-intenties.

Tip 2: Waardevolle content

Het schrijven van waardevolle content, met natuurlijke verloop van zinnen. Door de komst van BERT zijn natuurlijke, volwaardige teksten steeds meer van belang. Door de relevantie van je zoekwoorden letterlijk uit te leggen in je tekst, maak je het leesbaar voor Google. Leg verbanden tussen zoekwoorden en leg uit wat jij met het synoniem bedoelt. Zo voorkom je dat je gaat concurreren met soortgelijke termen die meerdere betekenissen hebben.

Neem bijvoorbeeld ambassadeurs. Wij gebruiken deze term voor klanten die loyaal zijn aan je merk. Door deze term goed uit te leggen op onze pagina, voorkomen wij dat wij concurreren met ambassadeurs voor bijvoorbeeld goede doelen.

Nu dan écht de komst van voice-search?

Het zou DE ontwikkeling van 2019 worden, voice-search. Helaas is de groei achtergebleven ten opzichte van de verwachtingen. Men zegt dat het in 2020 dan toch écht gaat gebeuren. De longtail zoekwoorden zullen vervangen worden door natuurlijke taal, door volzinnen. Met de komst van de BERT-update, niet geheel onwaarschijnlijk. Het geschikt maken van je website voor voice-search lijkt nu écht belangrijk te gaan worden.

Tip 3: Snelheid

Alles draait om snelheid. Duurt het Google langer dan 1,5 seconden om je pagina te openen en te lezen? Dan heb je verloren en zal je pagina niet worden gekozen.

Tip 4: Zoekintentie.

De tijden van onleesbare pagina zijn voorbij. Het vol zetten van je pagina met je hoofd-zoekwoord en het verzinnen van synoniemen op dit zoekwoord is niet langer nodig. Voice-search en BERT maken zoekintentie het code-woord voor waardevolle content in 2020. Dit neemt niet weg dat je natuurlijk je hoofd-zoekwoord nog wel moet gebruiken..maar met mate.

Belangrijkste vraag in 2020?

Hoe geeft jouw product of dienst met daarbij jouw website, antwoord op de letterlijke, natuurlijke vraag van jouw doelgroep?

Wanneer je dat weet én het in natuurlijk spreektaal op je website weet te formuleren én binnen milliseconden aan Google weet te vertellen; Dan ben JIJ de absolute nummer één in 2020.

Nog wat kleine punten voor nóg betere SEO optimalisatie in 2020

  • Featured snippet
  • Structured data
  • Longtail zoekwoorden in de subtitels, vervangen door de letterlijke vraag die mensen stellen.

Meer microconversie met de komst van microcasts?

De bezoeker op je website krijgen is natuurlijk stap 1, maar ze daarna begeleiden naar het worden van klant is de grootste uitdaging. Hoe maak je de nietsvermoedende binnenkomende klant, warm om jouw product of dienst te kiezen? Wij geloven hierbij in de kracht van microconversies:

“Kleine, laagdrempelige acties die jouw klanten iets extra’s geeft. Kosteloos. Het enigste wat zij hiervoor hoeven te doen is het achter laten van het e-mail adres.”

Hiervoor zijn al tal van producten bekend die hiervoor goed ingezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • E-books
  • Whitepapers
  • Checklists
  • Templates

Maar waar je in 2020 écht mee kan gaan scoren?

Tip 5: Microcast.

Wij horen jullie denken, wat zijn dat nou weer? We leggen het je hieronder uit.

Je kent vast de Podcast. Nog zo’n fenomeen dat qua groei iets is achtergebleven op de grootse verwachtingen van het afgelopen jaar. Maar, zoals we aan het begin ook al vertelden, het is tijd om vooruit te kijken. Hoe kunnen de successen, en in dit geval een tegenvaller… van vorig jaar nóg beter worden ingezet om wél een succes te worden in 2020?

Voor de podcast is dat de microcast. De microcast is niets anders dan een verkorte versie van een podcast. Het is een podcast met een afspeeltijd tussen de 5 en 10 minuten. Dit kan een samenvatting zijn van één van je podcast, als warm maker voor de hele podcast, of een compleet nieuw statement dat je wilt neerzetten in +/- 7 minuten.

Wil jij meer weten over hoe je jouw klanten in 2020 kan werven, activeren of hoe je bestaande klanten kan behouden? Kom langs! Dan kijken we samen naar waar jouw kansen in 2020 liggen en hoe je deze kansen optimaal kan benutten.