fbpx
Janique Siepel
23-04-2020
4minuten leestijd

Met ruim 3,5 miljard zoekopdrachten per dag is Google niet meer weg te denken uit je marketingstrategie. Wil jij als bedrijf mee doen in de huidige (online) maatschappij, dan moet je website uit alle biljoenen zoekresultaten springen. Om online succesvol te zijn, te groeien als onderneming en in het vizier van jouw doelgroep te komen, is zoekwoorden-optimalisatie (SEO) dus essentieel.
In 2019 volgden de Google updates elkaar in razend tempo op. Van EAT naar de Florida 2-update naar de latere June 2019, die alweer snel werd opgevolgd door BERT. Wat kan jij doen om zo snel en eenvoudig mogelijk jouw website te optimaliseren? Zonder dat je veel tijd kwijt bent aan het uitzoeken van alle updates en de gevolgen ervan te analyseren voor jouw website?
In deze blog vertel ik jou een aantal snelle, eenvoudige, optimalisaties waarmee je gelijk kunt beginnen.

Alles begint bij content

Natuurlijk bestaat jouw website al uit de meest relevante content voor jouw doelgroep. Is dit nog niet het geval? Geen paniek, met onze contentstrategie leggen wij jou uit hoe je dit aanpakt. Met de meest recent aangekondigde update, BERT, komen er nieuwe ontwikkelingen kijken bij deze contentproductie, welke?

Van zoekwoorden naar zoekintentie

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet, het zo genoemde Internet of Things. Google zet hier slim op in met machine learning, gebaseerd op alles wat jij thuis met jouw slimme apparaten doet. Je gedrag, behoeftes en gewoontes worden meegenomen in de nieuwe algoritmes van Google. Wat dit betekent voor jouw website? Verleg je zoekwoorden onderzoek naar een zoekintentie onderzoek. De mogelijkheid om aan je assistent, niet alleen in je mobiel maar ook in je horloge en je speaker, je zoekopdracht te vragen, maakt van één zoekwoord 5-10 zoekintenties. Zoekwoorden krijgen door onder andere voice-search een natuurlijk karakter, met verschillende klemtonen, uitspraken en bedoelingen.

Uniek, precies wat ik vraag

De teksten op je website, of je nu producten of diensten aanbiedt, moeten zo goed mogelijk antwoord geven op de vraag die speelt bij jouw doelgroep. Achter deze vragen kan je komen door het opstellen van persona’s en door de klantreis in kaart te brengen. Dit zal echter wel enige tijd in beslag nemen om te onderzoeken. Om er snel achter te komen wat de vragen zijn omtrent jouw product/dienst, kijk dan hier voor een handige tool.
Neem je bijvoorbeeld het onderwerp van deze blog, SEO, dan krijg je uit deze tool onderstaand figuur. Dit geeft jou gelijk een beeld van de vragen die spelen bij de gebruikers van Google, omtrent het thema SEO.

SEO. Snelle eenvoudige optimalisaties voor je website. Met welke vragen loopt jouw doelgroep? Pillar en cluster techniek helpt jou aan unieke vernieuwende content. Inextenzo – partner in contact strategie.

Pillar en Cluster techniek

Om content zoveel mogelijk uit te diepen en zoveel mogelijk nieuwe relevante content te kunnen schrijven, kennen we de zogeheten Pillar en Cluster techniek. Deze techniek houdt in dat rondom een bepaald thema, product of dienst, verschillende sub-onderwerpen worden uitgelicht. Zoals SEO in bovenstaande figuur als pilaar wordt genomen en vervolgens wordt uitgediept in sub-onderwerpen, zoals de waarom, wanneer, waar en hoe. Zo ontstaat een cluster van informatie en relevante unieke pagina’s rondom de SEO-pilaar. Bij het opstellen van zo’n cluster, krijg je genoeg inspiratie om voldoende nieuwe content te generen. Deze sub-onderwerpen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het schrijven van wekelijkse blogs.

Blijf nieuw en verfrissend

Nieuwe content geeft je website een boost in Google. Dit komt door de Freshness score in het algoritme van Google. Hierbij wordt nieuwe content, op basis van de plaatsingsdatum, eerder vertoont in de zoekresultaten dan content die ouder begint te worden. Updaten en veel nieuwe content schrijven is dus belangrijk om hoog in de zoekresultaten van Google te komen en te blijven.

Duidelijke structuur

Tot slot kan je snel en eenvoudig beginnen met het optimaliseren van je website door elke pagina te voorzien van de juiste structured data. Dit is een stukje code die je toevoegt aan de code van de pagina. Dit geeft Google sneller inzicht in de context van je website. Schrijf je bijvoorbeeld blogs? Gebruik dan de code ‘BlogPost’ voor deze pagina’s. Let wel op de manier waarop je website is gebouwd. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een WordPress website? Dan kan je hier eenvoudige plug-ins voor downloaden. Zoals de ‘Schema & Structured data for wp en amp’–plugin.

Wil jij meer weten over hoe jouw specifieke website snel en eenvoudig geoptimaliseerd kan worden voor Google? Ik kom graag met jou in contact om jouw website een SEO-Boost te geven.